História


Šport a športové aktivity

Prvé zmienky o športe v našej obci siahajú už do Rakúsko - Uhorska. Aj keď ide len o šport rekreačný. Miestny gróf pán Gyulay mal vybudované 2 tenisové kurty s betónovým povrchom, ktoré boli umiestnené vedľa loveckého zámku a sýpky. Tu panstvo hrávalo rekreačne tenis. V rokoch 1900 - 1953 nebol podľa pamätníkov zriadený žiadny organizovaný spolok. Neorganizovane sa hral v obci už v roku 1945 futbal. Bolo vytvorené mužstvo, ktoré hrávalo priateľské zápasy na provizórnom ihrisku v kaštieľskom parku. Prvú futbalovú loptu do Sokoloviec priniesol Vendelín Kamenický.

Postupom rokov dorastala v Sokolovciach silná a zanietená športová generácia, ktorá sa doslova fanaticky venovala športu. A tak v roku 1953 bola v obci založená prvá organizovaná spoločnosť "Sokol". Jej predsedom bol veľký nadšenec futbalu František Krutý. Organizácia združovala dva oddiely - futbalový a volejbalový.

Volejbalový oddiel

Volejbalový oddiel bol už pri svojom vzniku veľmi úspešný, lebo jeho hráči R. Kvítek, J. Kvítek, E. Gabriš, A. Rybanský, A. Snoha, E. Homola. L. Vido, J. Fano a V. Stračár získali na okresnej spartakiáde titul majstra okresu. Titul obhájili títo chlapci i o rok neskôr a postúpili do majstrovstiev kraja, kde si počínali tiež úspešne. Avšak po odchode väčšiny hráčov na vojenskú službu sa toto vynikajúce mužstvo rozpadlo a volejbal v Sokolovciach viacmenej živoril. V roku 1962 úplne zanikol. Bolo to na škodu, lebo v tom čase boli vybudované v kaštieľskom parku dve antukové volejbalové ihriská, ktoré osireli a časom sa úplne zničili.

Futbalové mužstvo

Futbalové mužstvo v roku 1953 tvorili hráči A. Homola, F. Beták, Š. Čikoš, A. Homola, F. Krutý, E. Gabriš, M. Godál, A. Snoha, E. Galbavý, V. Stankovič, A. Rybanský, J. Fano a J. Dubný. Mužstvo hrávalo len priateľské zápasy so striedavými úspechmi. Pri jednom s Piešťanmi prišlo k ťažkej zlomenine nohy Františka Krutého a následkom dlhej rekonvalescencie odstúpil z funkcie predsedu Sokola.
Predsedníctvo Sokola a tiež futbalového oddielu prevzal Ján Bucko - Buco, ktorý robil zároveň i hospodára. V období rokov 1956 - 1973 v Sokolovciach pre nezáujem hráčov i nezáujem zo strany verejných činiteľov futbal stagnoval a potácal sa na konci tabuliek najnižších súťaží.

V roku 1973 sa začalo s výstavbou nového futbalového areálu. V tomto období sa do obce vrátili niektorí starší hráči. V priebehu štyroch rokov zdvihli úroveň futbalu znovu na vyššie priečky. Štyri roky bojovalo mužstvo o postup do majstrovstiev okresu, ktorý vždy unikol Takže mužstvo vždy obsadilo 2. miesto. Toto mužstvo, ktoré bolo najúspešnejším v období od roku 1953, hrávalo v tomto zložení : J. Kukuč, M. Vido, S. Vido, J. Bírešík, J. Rusnák, Š. Rusnák, F. Rusnák, M. Jašík, J. Jašík, S. Fano, J. Rybanský, R. Pisárik, P. Čikoš, E. Gabriš, Vít Písárik, P. Dubný, P. Rybanský, A. Vido a A. Rusnák. Ďalšími veľmi dobrými futbalistami boli odchovanci Sokoloviec - bratia Pisárikovce, z ktorých Vladimír hral postupne I. ligu za ŠK Žilina, ŠK Slovan Bratislava. Tiež odohral dva zápasy za ČSR B. Jeho brat hral I. ligu za TŽ Třinec a ďalší brat Rudolf, ktorý hral za Topoľčany. Dá sa povedať, že títo urobili veľa pre zviditeľnenie našej obce na poli športu.

Ďalšími dobrými športovcami v našej obci boli R. Gábriš (boxoval za Baník Karviná), L. Vido (hral volejbal za Plzeň), R. Pikus, ktorý reprezentoval Slovensko v plávaní a Marián Dóczy (pretekal v cyklistickom oddieli Lokomotíva Bratislava). V dnešných dňoch tiež šíri slávu Slovenska vo svete syn a dcéra nášho rodáka Ferka Erbana. Reprezentujú našu vlasť vo vodáckom športe. Ako kajakári dosahujú vynikajúce úspechy a šíria svojím menom slávu našej obce. Ich meno je známe v celom vodáckom svete. Sú to olympionici - Róbert Erban a Marcela Erbanová!

Tréner
Peter Dubný
Tajomník
Ľubomír Guzoň




Zdielať na Facebooku