Informácia k projektu odľahčovacia služba (pre deti od 6-18 rokov)

ÚPSVAR v spolupráci s MPSVR SR pripravili pilotný projekt zameraný na odľahčovaciu službu s názvom „Podpora odľahčenia opatrovateľov“, a to v rámci podpory a sprístupnenia odľahčovacej služby pre fyzické osoby, ktoré opatrujú dieťa s ťažkým zdravotným postihnutím (vo veku 6 - 18 rokov) a poberajú peňažný príspevok na opatrovanie.

Cieľom projektu je finančne prispieť opatrovateľom na úhradu za sociálnu službu poskytnutú opatrovanému dieťaťu v rámci odľahčovacej služby.

Projekt realizuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny prostredníctvom 46 úradov práce, sociálnych vecí a rodiny ako pilotné overenie záujmu o túto službu.

Pôjde o poskytovanie príspevku priamo opatrovateľovi dieťaťa do 18 rokov veku na reálne vynaložené náklady na úhradu za poskytnutie odľahčovacej služby prostredníctvom terénnej, ambulantnej alebo pobytovej sociálnej služby podmienenej odkázanosťou, a to formou refundácie až do maximálnej výšky príspevku určenej v projekte.

Maximálna výška príspevku, ktorou sa fyzickej osobe môže prispieť je:
- Terénna forma sociálnej služby – 9.93 eur/hodina
- Ambulantná forma sociálnej služby – 3,97 eur/hodina
- Pobytová forma sociálnej služby – 50,77 eur/1 deň

Pri výpočte sumy, ktorou sa môže neformálnemu opatrovateľovi (poberateľovi peňažného príspevku na opatrovanie) prispieť na úhradu sme vychádzali z priemerných ekonomicky oprávnených nákladov (EON) na jednotku sociálnej služby za rok 2023.

Oznámenie o možnosti predkladania Žiadostí o poskytnutie finančného príspevku bolo zverejnené dňa 2. septembra 2024 na webovom sídle ústredia Projekt Podpora odľahčenia opatrovateľov > ÚPSVaR (gov.sk)

Oprávnené obdobie je od 01.09. 2024 do 31.12. 2024.

Zámerom odboru sociálnych služieb MPSVR SR je využiť tento projekt na pilotné overenie záujmu o odľahčovaciu službu minimalizovaním nákladov rodiny na jej poskytnutie a to aj z dôvodu zváženia jej nového nastavenia po roku 2026. Preto si Vás, ako poskytovateľov sociálnych služieb, dovoľujeme informovať o tejto možnosti, keďže predpokladáme, že sa na Vás môžu obrátiť rodičia detí so zdravotným postihnutím o poskytnutie sociálnej služby za účelom odľahčenia. Aby im následne tieto náklady mohli byť cez projekt refundované, dovoľujeme si Vás v prílohe upozorniť na niektoré náležitosti, ktoré implementácia cez projekt vyžaduje.



112-001_informacie_k_projektu_podpora_odlahcenia_opatrovatelov_pre_poskytovatelov.docxinformacie k projektu podpora odlahcenia opatrovatelov pre poskytovatelov.docx20,15 kBstiahnuť



Zdielať na Facebooku